Via Mijn Strafdossier krijgt advocaat Job Knoester stukken in een zaak die hij niet behandelt. ‘Het gaat ook nog eens om een gevoelig dossier,’ vertelt hij het Advocatenblad. Knoester meldde bij het OM dat hij die vertrouwelijke informatie niet zou mogen ontvangen, maar hij ontving geen reactie op zijn klacht. Ook krijgt hij nog steeds nieuwe stukken via het portaal. ‘Dit is schending van het beroepsgeheim en misschien strafbaar,’ twitterde Knoester eerder deze week.

De strafrechtadvocaat vertelt dat hij ook in zaken die al afgesloten zijn nog drie keer per week justitiële documentatie ontvangt. ‘Elke keer moet ik controleren of er niet iets belangrijks binnenkomt. Drie keer per week is ook te veel; een keer per week een update van het strafblad is wel genoeg.’

Veelvoudig toegestuurd

Ook strafrechtadvocaat Babur Beg vertelt dat hij via Mijn Strafdossier regelmatig dezelfde stukken in een zaak veelvoudig krijgt toegestuurd. ‘Ik krijg ook wel eens stukken van dossiers waarin ik helemaal geen advocaat ben. Daarbij wordt in de stukken alleen de naam van de cliënt maar niet het dossiernummer vermeld. Dat is heel lastig. Voor sommige cliënten heb ik tientallen zaken lopen. Dan moet ik echt aan een zoektocht beginnen, om erachter te komen welke zaak het betreft.’

Babur Beg kreeg recent weer een aantal van die dossiers toegestuurd via Mijn Strafdossier, meldt hij maandag 23 juli. ‘In een zaak ging het om een dossier dat in 2016 al was geëindigd door toewijzing van het verzoek ex artikel 591a WvSv, kosten rechtsbijstand, na sepot.’

Het OM was vrijdag 20 juli niet in de gelegenheid om te reageren.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie