Op de beelden is te zien hoe haar cliënt, Yevgeny Makarov, door achttien gevangenismedewerkers van strafkolonie IK-1 in Midden-Rusland wordt aangevallen. In de video, die tien minuten duurt, wordt Makarov geslagen met wapenstokken, ontkleed en passen de bewakers waterboarden toe.

advocaat
Irina Biryukova

Naar aanleiding van de video zijn zes medewerkers vastgezet in afwachting van hun proces. Amnesty International is blij met het onderzoek, maar vreest dat deze strafzaak door het ontbreken van een nationaal mechanisme tegen marteling meer uitzondering dan regel zal zijn. ‘Er moet een einde komen aan de angstcultuur en de voortdurende straffeloosheid in het Russische strafsysteem,’ zegt Marie Struthers, Amnesty’s hoofd voor Oost-Europa en Centraal-Azië.

De organisatie roept ook op tot bescherming van de advocaat en haar cliënt. De betrokken gevangenismedewerkers zouden wraak willen nemen voor het verspreiden van de video. Uit voorzorg heeft Biryukova Rusland verlaten.

Amnesty International schrijft zich ernstige zorgen te maken over de veiligheid van Yevgeny Makarov en de duizenden anderen die in Rusland in voorarest zitten. ‘Beweringen over marteling zijn er wijdverbreid, maar onderzoek hiernaar vindt zelden plaats,’ schrijft de organisatie.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie