Uitstellende mensen kijken vaak vol jaloezie naar mensen die wel alles op tijd af hebben. Ze hopen dat ze ooit leren om ook zo goed te plannen en vooruit te werken, zodat ze altijd ruim voor een termijn klaar zijn. Misschien hoop jij dat ook.

Helaas, ik moet je meteen uit je droom helpen. Het gaat niet gebeuren, hoezeer je ook je best doet.

Waarom dat zo is? Simpel gezegd kun je mensen onderverdelen in twee categorieën: mensen die al een week voor de deadline klaar zijn met hun werk, omdat ze slecht kunnen omgaan met druk, en mensen, die druk nodig hebben om goed te functioneren. Want pas als de deadline dichterbij komt, komen ze op stoom en presteren ze goed.

Als je druk nodig hebt: accepteer het dat je zo functioneert en maak van een nood een deugd.

Deze twee tips zullen je helpen:

1. Maak gebruik van deadlines

Als je weet dat je de stukken over twee weken moet indienen, blokkeer dan pas over anderhalve week het benodigde aantal uren in je agenda. Plan het niet te vroeg, want dan ga je het toch niet doen, en niet te laat, want als de tijd te krap bemeten is, lever je slordig werk.

2. Eet die kikker!

De Amerikaanse schrijver Mark Twain zei ooit: ‘If it’s your job to eat a frog, it’s best to do it first thing in the morning. And if it’s your job to eat two frogs, it’s best to eat the biggest one first.’

Hij heeft gelijk: als je iets vervelends moet doen, doe het dan meteen ‘s ochtends. Niet eerst je e-mails checken. Niet eerst op nu.nl kijken. En nee, ook niet eerst iets doen dat je makkelijker vindt, ook al is het misschien nuttig. Doe eerst die vervelende klus.
Waarom het werkt? Uitstellen kost veel tijd en vooral veel energie. Die energie gaat op aan het vinden van excuses, aan goede voornemens dat je het morgen écht gaat doen, aan piekeren en je druk maken, aan je schuldgevoel. Als je het meteen doet, gebruik je evenveel energie, maar ben je er in een keer van af. Je start bovendien je dag met een succes, je bent opgelucht en tevreden met jezelf. En je weet, dat alles wat je daarna doet, makkelijker wordt.

Dat is het kikkereffect, en het is verrassend hoeveel energie het geeft en hoeveel ruimte het schept.

Alexandra Gerny coacht advocaten, artsen, architecten en andere vrije beroepen. Elke maand schrijft ze voor het Advocatenblad een bijdrage over werkdruk en hoe je die de baas blijft.

Alexandra-Gerny-universitair-opgeleide-coach

Alexandra Gerny

Beroepscoach

Profile page
Advertentie