Vorige maand liet advocaat Job Knoester weten via het digitale portaal stukken te ontvangen in een zaak die hij niet behandelt. De strafrechtadvocaat vertelde dat hij ook in zaken die al afgesloten zijn nog drie keer per week justitiële documentatie ontvangt. ‘Elke keer moet ik controleren of er niet iets belangrijks binnenkomt,’ vertelde hij het Advocatenblad. Ook strafrechtadvocaat Babur Beg liet weten vaak verkeerde stukken te ontvangen.

Knoester spreekt van schending van het beroepsgeheim en meldde bij het OM dat hij die ‘vertrouwelijke informatie’ niet zou mogen ontvangen.

Menselijke fout

‘Nieuwe documenten of mutaties op reeds geleverde documenten via het advocatenportaal worden geautomatiseerd digitaal verzonden aan de advocaat,’ laat een woordvoerder van het OM desgevraagd weten. ‘In afgesloten zaken zou de verbinding moeten worden verbroken voor die mutaties. Dit is in het geval van een zaak van de heer Knoester niet gebeurd.’

Het OM voert op dit moment een wijziging door in de software, die ervoor moet zorgen dat een advocaat geen stukken meer kan ontvangen van afgesloten zaken. ‘In het algemeen geldt dat als een advocaat een bericht ontvangt dat niet voor hem bedoeld is, dit een menselijke fout betreft. Het OM vraagt bij de administratie hier extra aandacht voor.’

Knoester laat via Twitter weten te zijn gebeld door het OM. ‘Dat stel ik op prijs.’

Van alles te weten komen over het imago van de advocatuur en juridische ontwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor ons Eeuwcongres.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie