Kantoren in de regio blijven achter bij de grote Zuidas kantoren. Dat komt naar voren uit de analyse van het FD. De krant onderzocht de omzetcijfers van regionale middelgrote kantoren met dertig tot honderd advocaten.

Het dichtstbijzijnde kantoor krijgt niet meer automatisch de voorkeur van bedrijven. Ondernemers zijn tegenwoordig minder loyaal aan één advocaat en kijken kritisch naar de prijs-kwaliteitverhouding.

Specialiseren

Opvallend is dat de middelgrote kantoren die met de Zuidas kantoren kunnen meekomen, zich hebben gespecialiseerd. Kneppelhout & Korthals, Dirkzwager en Van Benthem & Keulen zagen tussen 2016 en 2017 hun omzet stijgen met respectievelijk 8, 6 en 2 procent. ‘Zij hebben een duidelijke strategie en laten zien waar zij goed in zijn,’ zegt Gerard Tanja van adviesbureau Venturis Consulting hierover in het FD.

Big four

Andere regionale middelgrote kantoren maakten tussen 2016 en 2017 een aanzienlijke omzetdaling door. Zo daalde de omzet van Nysingh met 7,5 procent en van Boels Zanders met 9 procent.

Regionale middelgrote kantoren met een algemene praktijk hebben te maken met toenemende concurrentie van niche- en boutique kantoren. Daarbij vormen de Big Four accountantskantoren een serieuze concurrent. Het aantal juristen dat werkzaam is bij PwC en Deloitte groeit hard. En EY-partner HVG ziet ook al enkele jaren de omzet toenemen.

Van alles te weten komen over het imago van de advocatuur en juridische ontwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor ons Eeuwcongres.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie