‘De acties van sociale advocaten om aandacht te vragen voor de grote problemen in hun sector tonen aan dat de toegang tot het recht niet meer voor iedereen vanzelfsprekend is.’ Dat schreef jurist, oud advocaat en econoom Antonie Kerstholt in juni in een opinie in dagblad Trouw. Als oplossing voor de beperkte toegang tot het recht noemde hij het opheffen van het no cure no pay-verbod.

Uitbreiden

Naar aanleiding van de opinie van Kerstholt vroeg Kamerlid Foort van Oosten (VVD) de minister om het huidige experiment met no cure no pay in letsel- en overlijdensschadezaken uit te breiden naar andere rechtsgebieden. Minister Dekker schreef in reactie hierop dat hij eerst de uitkomsten van het lopende experiment wil afwachten.

Lange procedures

In 2014 is de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) met de no cure no pay pilot in letsel- en overlijdensschadezaken begonnen. Dekker benadrukte in zijn antwoorden op de Kamervragen dat juist voor dit soort zaken is gekozen, omdat binnen deze rechtsgebieden vaak lange procedures worden gevoerd waarbij de kosten hoog kunnen oplopen.

Evaluatie

Eind van dit jaar loopt dit experiment af. De NOvA evalueert op dit moment de resultaten van de proef. Of de pilot wordt voortgezet, hangt af van deze evaluatie. ‘Of resultaat gerelateerde beloning ook bij andere rechtsgebieden nuttig zou kunnen zijn, moet afzonderlijk worden bezien en is mede afhankelijk van de uitkomsten van het lopende experiment,’ schreef Dekker.

Van alles te weten komen over het imago van de advocatuur en juridische ontwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor ons Eeuwcongres.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie