Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in de zittingsplaats Arnhem te kampen met een oplopende voorraad strafzaken door een omvangrijk tekort aan raadsheren strafrecht, aldus de Rechtspraak. Daardoor lukt het vaak niet om binnen een jaar na het instellen van hoger beroep de inhoudelijke behandeling van een strafzaak ter zitting te starten.

Meerdere gerechtshoven hebben capaciteitsproblemen, maar voor strafzaken is de schaarste aan raadsheren in Arnhem het grootst, zegt de Rechtspraak. ‘Het is de gemeenschappelijke maatschappelijke opdracht van de gerechtshoven om alle betrokkenen bij een strafzaak in hoger beroep zo spoedig mogelijk met een kwalitatief goede uitspraak duidelijkheid te geven.’

Meervoudige strafkamer

Raadsheren van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch reizen vanaf september naar Arnhem om daar namens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden strafzaken te behandelen en te beslissen. Een volledige meervoudige strafkamer van drie raadsheren uit het hof ’s Hertogenbosch is vanaf 1 oktober voor de rest van het jaar volledig  ingeroosterd in de afdeling strafrecht van het hof in Arnhem.

Raadsheren van het gerechtshof in Amsterdam gaan in Utrecht vanaf 1 september 2018 iedere week strafzaken van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelen en beslissen. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zal vanaf september elke woensdag het gerechtsgebouw in Utrecht als vierde zittingsplaats van het hof gaan gebruiken. Het hof Arnhem-Leeuwarden houdt al zittingen in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie