Schouten had zondag al de hele dag piket in Brabant gedraaid. ‘Het was best druk. Om acht uur ’s avonds kwam zo’n hummel van veertien jaar de advocatenkamer binnen. Die willen we voor tien uur ’s avonds weer de deur uit hebben.’

In internationale verdragen is vastgelegd dat verdachten onder de zestien niet achter de tralies mogen belanden, tenzij dat van belang is voor de veiligheid of er sprake is een halsdelict. Volgens Schouten ging het bij deze cliënt om feiten die met HALT worden afgedaan.

Terwijl de Bredase advocaat het verhoor van zijn cliënt probeerde in te plannen, zodat de jongen naar zijn eigen bed kon, kreeg hij te horen dat de officier de minderjarige wilde opsluiten zonder verhoor. ‘Toen werd ik pissig; waar slaat dat op? Misschien is er wel niks aan de hand,’ zegt Schouten. Zijn cliënt werd opgepakt voor onder andere weerspannigheid. ‘Dit was een soort Ciske de Rat. Wat had hij gedaan: staan stampen op de looien schoenen van die agenten?’

Twitter

De auteur van Trial by media besloot daarop pas weg te gaan zodra zijn cliënt werd heengezonden. Verschillende belrondjes leerden Schouten dat de zorginstelling waar de verdachte woont de jongen die nacht niet wilde opvangen omdat het een verkeerd signaal aan de andere bewoners zou afgeven. Schouten zocht contact met het bestuur van de instelling en liet weten daar niet mee akkoord te zijn. Ondertussen twitterde hij live vanuit de receptie van het bureau updates.

Peter-Schouten-1
Peter-Schouten-2

De hele avond bleef Schouten op het bureau, zonder te hebben geluncht en gedineerd. Even na middernacht kreeg hij te horen dat de jongen in de cel was gezet, omdat Schouten daar toestemming voor zou hebben gegeven. ‘Denkt u nou echt dat ik afspraken ga maken die de Staat der Nederlanden al heeft gemaakt? Die afspraken liggen vast in verdragen,’ hield hij de piket officier voor. Om 00.12 werd zijn cliënt met een politie-auto naar de zorginstelling teruggebracht. ‘Onder druk wordt alles vloeibaar,’ concludeert de advocaat.

Peter-Schouten-3

Normaler

Volgens Schouten is er sprake van een trend. ‘De laatste twee, drie jaar zie ik dat men het steeds normaler vindt om minderjarigen op te sluiten,’ zegt Schouten de volgende dag. ‘Maar die jongens horen niet in een cel te zitten met volwassen boeven. Zeker kinderen uit zorginstellingen zitten tegenwoordig in no time op het politiebureau. Die krijgen ook vaak geen HALT aangeboden. Ze zitten in het verdomhoekje. Vader en Moeder Staat zijn daar niet goed bezig met de opvoeding.’

'Geen usance'

Het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant, waar de zaak speelt, zegt over het algemeen niet te willen reageren op zaken met minderjarigen, uit privacy-overwegingen. ‘Het is fijn dat een advocaat kritisch meekijkt, maar wij zien de feiten toch anders,’ laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Volgens het OM was er geen sprake van HALT-feiten. ‘Het zou toch raar zijn als we een veertienjarige vastzetten als het om HALT gaat,’ zegt een woordvoerder. ‘We hebben zo goed mogelijk geprobeerd een oplossing te vinden voor deze veertienjarige, gezien de omstandigheden. Het is zeker geen usance om minderjarigen op te sluiten. Dat is een zwaar middel.’

Kom naar het Eeuwcongres

Op dinsdag 25 september viert het Advocatenblad het 100-jarig bestaan met een Eeuwcongres vol actuele onderwerpen en masterclasses.

Klik hier voor meer informatie en inschrijving
Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie