Zodra een particulier huishouden een vermogen heeft van minstens één miljoen euro spreekt het CBS van een miljonair. De waarde van de eigen woning en de eventueel daarop rustende hypotheekschuld niet meegeteld in het saldo van bezittingen en schulden.

In totaal kende Nederland op 1 januari 2016 112.000 miljonairshuishoudens. Dat is het hoogste aantal miljonairs sinds 2006. Vorig jaar publiceerde het CBS onderzoek over 2015 waaruit bleek dat Nederland ruim 106.000 miljonairshuishoudens kende. Toen waren ongeveer 800 advocaten miljonair. Volgens het CBS zijn in 2016 circa 900 werkzame miljonairs actief in de advocatuur. Dat is ruim vijf procent van de in totaal 17.343 advocaten die Nederland in 2016 kende.

In de gemeenten Laren, Bloemendaal en Blaricum zijn relatief de meeste miljonairshuishoudens te vinden. Miljonairs zijn gemiddeld ouder dan niet-miljonairs, meestal een man en hoogopgeleid. Vaak zijn miljonairs ondernemer.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie