‘Principiële zaken schrikken ons niet af,’ staat er te lezen op de website van Ficq en Partners. De zaak tegen de tabaksindustrie, die Bénédicte Ficq (60) twee jaar geleden namens een longkankerpatiënt begon, is hiervan een aansprekend bewijs. Inmiddels hebben dertig aangevers, van longkankerpatiënten tot ziekenhuizen, zich bij deze aangifte aangesloten. Moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte is de aanklacht. Ficq wil niet alleen schadevergoeding, maar ook een tabaksverbod realiseren.

De Haagse strafrechtadvocaat Natacha Harlequin (45) begon ruim zeventien jaar geleden bij Ficq als student-stagiair, inmiddels is ze ruim elf jaar mede-eigenaar van Taekema Harlequin Advocaten. Eén van de dingen die Harlequin van Ficq heeft geleerd, is dat je weloverwogen keuzes moet maken bij het aannemen van zaken, omdat je nu eenmaal niet op twee plaatsen tegelijk kunt zijn en ook een bepaalde rust moet inbouwen in je praktijk. ‘Zo heb ik meegemaakt dat ze bepaalde zaken afsloeg vanwege de lange reistijd. Ficq neemt alleen een zaak aan, als ze er 100 procent achterstaat én er zélf de tijd voor heeft. Als ze ervoor gaat, zit een zaak in haar hart.’

‘Stel dat Ficq een plaats delict beschrijft, dan heb je het idee dat je middenin een 3D-reconstructie zit, terwijl zij het alleen vertelt’

Ficqs verdediging in de balpenmoord in 1996 is een van de eerste zaken waarmee ze bekendheid verwierf. Maar ook haar verdediging van Dino Soerel, Marcel Teunissen, Badr Hari en Jan-Dirk Paarlberg kregen de nodige belangstelling, net zoals de tabakszaak.

Behalve zeer volhardend, altijd het belang van cliënt vooropstellend en integer, noemt Harlequin Ficqs deskundigheid. ‘Ze is beroepsbekwaam en weet dat ook over te brengen op een ander. Ze zet de ander aan het denken en je ziet het standpunt van haar cliënt voor je. Stel dat Ficq een plaats delict beschrijft, dan heb je het idee dat je middenin een 3D-reconstructie zit, terwijl zij het alleen vertelt.’

Harlequin vindt dat Ficq extra waardering verdient voor de manier waarop Ficq jonge advocaten begeleidt. ‘Ook al heeft ze het druk, ze is er altijd voor in om beginnende advocaten op weg te helpen. Ik ben daar een voorbeeld van. Ze vertelde me destijds dat ze nooit is vergeten dat iemand haar vroeger de mogelijkheid heeft gegeven in het vak te komen. Die kans wil ze teruggeven aan jonge advocaten.’

Wapenfeiten

Bénédicte Ficq volbracht haar rechtenstudie in Groningen. Haar carrière begon ze in 1986 bij Van Asperen, De Roos en Pen Advocaten in Amsterdam. Zes jaar later werd het advocatenkantoor Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf opgericht, sinds 2017 is het Ficq en Partners advocaten. Door haar confrères is ze meerdere jaren achter elkaar verkozen tot beste vrouwelijke strafpleiter. Ze treedt met enige regelmaat op in radio- en televisieprogramma’s. Vorig najaar kwam de documentaireserie De Verdediging uit. Hierin werden Ficq en haar collega’s tijdens hun werk in beeld gebracht.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie