‘Voor veel mensen zijn advocaten niet betaalbaar en is de drempel te hoog,’ zegt Van Kerkhof. ‘Een mobiel kantoor in de vorm van een bus op een stadsplein of evenement is dan toegankelijker.’

Hij benaderde hiervoor de gemeentes Tilburg en Breda, maar deze hielden naar zijn zeggen de boot af. ‘In eerste instantie reageerden ze heel enthousiast,’ vertelt Van Kerkhof. ‘Op een gegeven moment werd het echter te concreet. De gemeentes zijn bang dat de rechtsbijstand té laagdrempelig wordt en burgers voor elk probleem, dus ook met de gemeente, bij de Advocatenbus aankloppen.’ In Breda zou de bus eventueel wel een plek kunnen krijgen, maar is er geen standplaats voorhanden. ‘En als er iets vrijkomt, gaat dat naar de hoogste bieder,’ zegt Van Kerkhof.

Kerkhof overweegt nu particuliere ondernemingen te benaderen, zoals de Albert Heijn of Jumbo. ‘Dit zijn nog geen concrete plannen, maar we zouden met onze bus prima daar op een parkeerterrein kunnen staan,’ meent Van Kerkhof. Die bus moet overigens nog worden aangeschaft. ‘De tekeningen liggen klaar. Het is echter zonde om daar veel geld in te steken als we nog niet zeker weten of de plannen door kunnen gaan.’

Mochten de busplannen niet doorgaan, dan hoopt Van Kerkhof rond de jaarwisseling een traditioneel stenen kantoor in Tilburg te realiseren. De tweede vestiging wordt donderdag in Rijen geopend. Tot die tijd kunnen rechtszoekenden bij de hoofdvestiging in Gilze of de spreekuurlocatie in Breda terecht.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie