Dagvoorzitter Elsemieke Havenga vroeg de aanwezigen of hun kantoor actief bezig is met aanpassen van het businessmodel. Circa de helft van de respondenten beantwoordde die vraag met ja, daar zijn we mee bezig. Voor elf procent geldt dat zij daar binnenkort mee beginnen. Maar liefst 41 procent van de respondenten meent dat aanpassing van het businessmodel niet nodig is.

Legal tech

Ook niet alle aanwezigen waren overtuigd van het nut van legal tech. Vooral advocaten van kleinere kantoren zeiden geen nut te zien in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. ‘Ik heb een wetboek en arresten en klanten waar ik mee spreek en dan weet ik wat er gaande is en wat ik moet doen. AI-tools zijn onbetaalbaar, zeker met het huidige beleid op de gefinancierde rechtsbijstand,’ zei een van de aanwezigen.

Volgens advocaat Katja van Kranenburg van CMS, die deelnam aan een plenaire discussie over het onderwerp, hoeft het een het ander niet uit te sluiten. ‘Wat je nu handmatig doet, kun je efficiënter doen met legal tech.’ Voor Dries Beljon van LEAN LAWYERS staan advocaten in hun kern als ze toegevoegde waarde leveren. ‘En efficiënter werken draagt bij aan meer toegevoegde waarde.

Ondanks alle technologische en economische veranderingen blijft het traditionele businessmodel van advocatenkantoren bij het oude. Of toch niet?  Lees het in het jongste Advocatenblad.

 

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie