Maandag lekte het conceptplan van minister Dekker uit. De minister stelt voor om onder meer zaken op het gebied van familierecht, huur, sociale zekerheid en schuld niet meer in aanmerking te laten komen voor toevoegingen. Straf- en asielzaken zouden alleen nog op toevoegingsbasis gedaan kunnen worden.

Volgens Dekker moet het ‘probleemoplossend vermogen’ van mensen worden vergroot. Online spreekuren en oplossingen van de private markt zouden hiervoor volgens hem onder meer geschikte instrumenten zijn.

Tussenplan

CDA-Kamerlid Chris van Dam wijst erop dat het nog geen definitief plan is. ‘Dekker heeft de opdracht gekregen met een nieuw stelsel van gefinancierde rechtsbijstand te komen. Het is heel ingewikkelde materie. Het conceptplan is een tussenplan.’

Over de inhoud van het conceptplan is Van Dam duidelijk. ‘Het is knetterhelder wat in het regeerakkoord staat. Afgesproken is dat er geen rechtsgebieden worden uitgezonderd waarvoor rechtsbijstand kan worden aangevraagd. Daar zal ik de minister aan houden.’

Ook D66 is erop tegen rechtsgebieden uit te sluiten van gefinancierde rechtsbijstand. ‘Dat zou onacceptabel zijn,’ zegt Tweede Kamerlid Maarten van Groothuizen woensdag in het NRC. ‘De toegang tot het recht voor mensen met een kleine portemonnee moet gegarandeerd blijven in de plannen.’

De Nederlandse orde van advocaten reageert zeer afwijzend op het plan. ‘De minister zet in op een beperking van de toegang tot het recht voor on- en minvermogende rechtzoekenden,’ schrijft lid van de algemene Raad Bernard de Leest. ‘De inbreng en zorgen van de advocatuur over de toegang tot het recht, lijken amper gehoord te zijn.’

Ook de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) is geschrokken van de plannen en stuurde een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Ketenpartners

De NOvA wil met de ketenpartners één front vormen tegen de plannen van Dekker, zei AR-lid Bernard de Leest woensdag tijdens de periodieke vergadering van het College van Afgevaardigden. Volgens De Leest zitten de NOvA en de Rechtspraak op dit punt op één lijn.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie