Voor het digitaal procederen in strafzaken maakt de Hoge Raad gebruik van het portaal ‘Mijn Zaak Hoge Raad’, waarmee in civiele vorderingszaken als ervaring is opgedaan. Volgens de Hoge Raad hebben advocaten met dat portaal positieve ervaringen opgedaan. ‘Met name het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid worden in de evaluaties genoemd,’ laat de Hoge Raad weten.

In ‘Mijn Zaak Hoge Raad’ kunnen advocaten en leden van het openbaar ministerie die in cassatie procederen hun digitale dossier inzien en stukken uploaden en downloaden. Zodra er iets wijzigt in het digitale dossier, krijgen deze gebruikers automatisch een melding per e-mail. Het digitaal procederen in strafzaken is nu nog op basis van vrijwilligheid. De advocaat of het OM kiest per zaak bij het aanhangig maken of de procedure op papier of digitaal verloopt.

Rond de invoering hebben instructiebijeenkomsten plaats voor advocaten en leden van het OM. Daarnaast is binnenkort ondersteunende informatie te vinden op de website van de Hoge Raad.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie