Aanleiding voor het wrakingsverzoek is een zaak van een demonstrante in Zeist. Zij protesteerde daar in 2007 op de publieke tribune van de gemeenteraad tegen de bouw van een detentiecentrum. Jebbink vroeg in deze zaak of ook reservisten deelnamen aan de beraadslagingen, maar kreeg geen antwoord van de Hoge Raad.

De Hoge Raad bestaat uit elf rechters, maar in de praktijk behandelen drie of vijf rechters een zaak. Achter de schermen zouden zij zich kunnen laten adviseren door collega’s, de reservisten. ‘Onzichtbare beïnvloeding,’ noemt Jebbink dit tegenover het persbureau ANP. ‘Dit kan nadelig uitpakken voor de advocaat en zijn cliënt. Ook is dan onduidelijk of een oneven aantal rechters tot een besluit is gekomen.’

De openbare behandeling van de zaak vindt plaats bij de Hoge Raad op 29 oktober om 11.00 uur.

In april 2017 kaartte hoogleraar migratierecht Ulli d’Oliveira deze kwestie ook al aan. Hij deed toen aangifte tegen de Hoge Raad. Volgens hem wordt het geheim van de raadkamer stelselmatig geschonden door anderen te laten meepraten. Het Openbaar Ministerie seponeerde deze zaak.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie