Met speciale rugzakjes probeert de orde de problemen rondom de gefinancierde rechtsbijstand onder de aandacht te brengen bij de burgers. Het initiatief komt van Rietje Obers, portefeuillehouder gefinancierde rechtsbijstand bij de Orde Oost-Brabant, en Inge Minkenberg, adjunct-secretaris bij de lokale orde. Zij begonnen de actie uit solidariteit met de sociale advocaten en hun cliënten na de recente ideeën van minister Dekker.

De twee dames lopen zelf al een aantal dagen met de rugzakjes rond. Onder meer in de trein levert dit de nodige vragen op van medereizigers. ‘Ze vragen waar het logo voor staat en of door de bezuinigingen alleen nog rijke mensen een advocaat kunnen betalen,’ vertelt Obers.

rugzakje

Het actie-rugzakje is voor iedereen te koop, ook voor mensen buiten de advocatuur. Het kost een tientje, volgens de initiatiefnemers gelijk aan de kostprijs. Tot op heden zijn er bijna honderd rugzakken verkocht. Of de andere ordes het initiatief overnemen, weet Obers niet, ‘maar we vangen hier en daar wel geluiden op’.

Ondertussen wordt al weer nagedacht over komende acties. ‘We denken daarbij aan stakingen bij rechtbanken en flashmobs op stations,’ vertelt Obers. ‘We willen graag op een positieve manier actie voeren.’

Voor wie de actie wil steunen: de rugzakjes zijn te bestellen via een mail naar [email protected].

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie