Bleek zit Anita tegenover mij. Glimlachen lukt niet meer goed, en de frons op haar voorhoofd is te diep voor haar leeftijd. Ze heeft het ontzettend druk op haar werk, deze week alleen al heeft ze twee zittingen. Maar ze durft nieuwe klanten niet af te wijzen. Elke klant, elke toevoeging betekent immers omzet, en die heeft ze hard nodig.  

Ook privé is er veel aan de hand: de verbouwing van de badkamer is nog steeds niet klaar, en de zorg voor twee jonge kinderen is intensief. Ze ziet haar vriendinnen nauwelijks nog, want daar heeft ze de kracht en de tijd niet meer voor. Ze is altijd aan het werk, altijd aan het regelen. Ter ontspanning kijkt ze af en toe een Netflix-serie, gaat ze sporten of slapen.  

Inmiddels is ze somber en ontevreden. Ze kan zich niet meer goed concentreren, piekert veel en slaapt heel onrustig. Het is helder: ze moet nu ingrijpen, anders gaat het mis.  

Dergelijke verhalen hoor ik vaak. Drukke mensen maken meestal dezelfde fout: ze gaan harder werken en bezuinigen op plezier. Etentjes en feestjes worden afgezegd, naar de film of het theater gaan ze niet meer. Want dat is allemaal tijdverlies, er moet immers gewerkt, gezorgd, gesport en geslapen worden.  

Resultaat: ze worden steeds somberder, kunnen zich steeds slechter concentreren, waardoor het werk langer duurt en ze meer fouten maken. Veel mensen gaan zichzelf dan streng toespreken, verwijten zichzelf dat ze het niet goed doen. Om vervolgens nog harder te gaan werken. Een vicieuze cirkel ontstaat, die hen in diepe problemen kan brengen.  

Op een gegeven moment is er bijna niets leuks meer over en dat heeft grote gevolgen. Hersteltijd betekent namelijk niet alleen slapen, sporten of op de bank zitten, maar juist ook plezierige activiteit. Daar valt zelfs de beste Netflix-serie niet onder, vooral als deze alleen ertoe dient om jezelf uit te schakelen.  

Als je deze vicieuze cirkel van steeds harder werken en steeds negatiever worden wil doorbreken, dan heb je maar een mogelijkheid: ga leuke dingen doen. Dat is geen luxe, maar bittere noodzaak. Ga met een vriend naar de film of naar een concert, spel piano of spelletjes, lees een ontspannend boek of ga lekker uit eten. Want positieve ervaringen geven kracht en energie, ze laden als het ware je batterij.  

Leuke dingen doen kan verrassend lastig zijn, ondervond Anita. Ze had het gevoel dat het niet mocht. Toch zette ze haar schuldgevoel met succes opzij. Al na haar eerste eetafspraak met vriendinnen merkte ze hoe goed het haar deed. Dit etentje was haar eerste en misschien wel belangrijkste stap naar herstel. Inmiddels heeft zij besloten om tenminste een keer in de week iets leuks te gaan doen. Het gevolg: ze lacht meer, en de frons op haar voorhoofd is minder diep geworden.

Alexandra-Gerny-universitair-opgeleide-coach

Alexandra Gerny

Beroepscoach

Profile page
Advertentie