Volgens de NVSA wordt de geheimhouding bij gebruik van de app onvoldoende gewaarborgd. ‘Overleg met de DJI was constructief, maar loste dat niet op,’ meldt voorzitter Jeroen Soeteman op Twitter.

Eind augustus maakte de PI Zaanstad bekend voortaan te werken met MyTelio. Strafrechtadvocaten met een cliënt in deze penitentiaire inrichting kunnen geen terugbelverzoek meer indienen, maar moeten een voicemail achterlaten via de app. Dat komt terecht op de telefoon van de cliënt, die vervolgens zelf zijn advocaat terugbelt.

Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bevordert de app de zelfredzaamheid van gedetineerden. Zowel de NVSA als de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) voorzien echter problemen. Zo moet voor gebruik van de app worden betaald, is niet duidelijk of en hoe deze berichten worden opgeslagen en zijn er problemen rondom de praktische uitvoerbaarheid van de app.

De twee verenigingen spanden aanvankelijk in september een kort geding aan bij de rechtbank Den Haag. Het gebruik van de app werd daarop voor vier weken opgeschort, zodat de DJI in samenspraak met de twee verenigingen kon kijken naar een oplossing. Die is echter niet gevonden. Jaap Baar, voorzitter van de NVJSA, zegt nog altijd problemen te hebben met het opslaan van de voicemails en de belemmeringen die voortvloeien uit taalachterstand van gedetineerden. Hierdoor komen volgens hem de vertrouwelijkheid en geheimhouding van gesprekken tussen advocaat en cliënt in het geding, net als het kunnen communiceren met cliënten die geen Nederlands of Engels spreken.

Het kort geding dient op 21 november bij de Rechtbank ‘s-Gravenhage.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie