Dinsdagochtend werd bekend dat hoofdofficier van justitie Charles van der Voort, zijn plaatsvervanger Yolanda de Groot en de directeur bedrijfsvoering Ruud Bloembergen opstappen. Ernstige klachten van personeel over de bedrijfscultuur en het gebrek aan transparantie in de organisatie waren de redenen voor het vertrek van de top. Gesproken wordt van een ‘verrotte organisatie’.

Het vertrek betekent niet alleen een gevoelige klap voor het Openbaar Ministerie, maar ook een mogelijke vertraging van lopende strafzaken. ‘Lopende contacten bij het Openbaar Ministerie waarbij vertrekkende leden betrokken waren, zullen opnieuw moeten worden opgestart,’ zegt Lensink. ‘Dat kost tijd.’ Lensink kan niet aangeven om hoeveel zaken het gaat en hoe groot de vertraging is. ‘Zaak is nu om zo snel mogelijk de juiste contacten te leggen.’

Tijdelijke top

Inmiddels is een tijdelijke top samengesteld. De huidige hoofdofficier van Noord-Holland, Bob Steensma, gaat als waarnemer aan de slag in Breda. Wel blijft hij nog een dag per week werken voor zijn eigen parket. Voor de overige dagen neemt plaatsvervangend hoofdofficier Sue Preenen zijn werkzaamheden over.

CU1

Sylvia Kuijsten

Redacteur (tot 01-01-2019)

Profile page
Advertentie