Zowel de Amerikaanse Harvard Law School als het Duitse Max Planck Institut ging de Vlaamse universiteit voor. Brieven aan jonge juristen bevat 46 brieven en tien toespraken van gerenommeerde juristen aan de nieuwkomers die net hun bul hebben behaald. Voor het merendeel zijn het Vlamingen die de jonge academici goede raad meegeven voor hun aanstaande carrière. Jan Peter Balkenende en Piet Hein Donner vertegenwoordigen de noorderburen.

Het boek herbergt een schier eindeloze reeks wijsheden, die menig tegeltje zouden kunnen sieren, ook in Nederland. Alvast een paar bij wijze van voorproefje: ‘Elke jurist zou zich moeten bekwamen in het lezen van literatuur om zijn vermogen tot empathie en verbeelding aan te scherpen’ (Hoogleraar barones Hilde Laga); ‘Als het gemakkelijk wordt, is er eigenlijk maar één ding dat jullie moeten doen: veranderen, nieuwe horizonten opzoeken en altijd zorgen dat het vuur blijft branden’ (Belgische staatssecretaris Zuhal Demir); ‘De advocaat is partijdig: hij trekt de kaart van zijn cliënt, van niemand anders’ (Peter Callens, vennoot Loyens & Loeff).

Advertentie