Momenteel wordt niet op Europees niveau geregistreerd welke lidstaat over welke asielzoeker een terugbesluit heeft genomen. Asielzoekers kunnen daardoor makkelijk in een ander land opnieuw asiel aanvragen.

Het voorstel komt van CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. In 2016 keerde minder dan de helft van uitgeprocedeerde asielzoekers ook daadwerkelijk terug naar het land van herkomst. ‘Als wij nu niets doen om het terugkeerbeleid efficiënter te laten werken, wordt het heel moeilijk om draagvlak te houden voor het opvangen van vluchtelingen die echt onze hulp verdienen,’ licht hij toe.

Met het voorstel van Lenaers zullen asielzoekers op korte termijn op Europees niveau worden geregistreerd. Ook wordt het Schengen Informatiesysteem (SIS) aangepast, waarmee bewaking van de landsgrenzen plaatsvindt. Landen krijgen dan een melding als mensen de Europese Unie binnenkomen en vertrekken.

Advertentie