Haenen had voor De bokser (Em. Querido’s Uitgeverij, 2018) onder meer toegang tot het dagboek van de inmiddels 92-jarige Moszkowicz. De oude strafpleiter kon voor de biografie zelf geen vragen beantwoorden. Hij werd in 2004 door een beroerte getroffen.

Over de oorlogsjaren heeft Moszkowicz nooit veel willen zeggen. Zijn familie overleefde de concentratiekampen niet. De jonge Max ontliep de gaskamers van Auschwitz als  wedstrijdbokser. Nadat hij in 1945 uit Duitse gevangenschap terugkeert in Maastricht, verdient Moszkowicz aanvankelijk de kost met de verkoop van ondergoed en kousen. Vanaf 1951 combineert hij dat werk met een studie rechten in Nijmegen. In 1958 wordt hij beëdigd als advocaat. Met zijn zonen David, Robert, Max jr. en Bram vormt hij in de jaren tachtig de beroemdste advocatenmaatschap van Nederland. Alle grote gangsters kennen in die dagen zijn kantoornummer uit hun hoofd. Veel bekende strafpleiters, onder wie Piet Doedens, Theo Hiddema en Geert-Jan Knoops zijn door Max Moszkowicz sr. opgeleid.

Voor de biografie sprak auteur Marcel Haenen met pupillen, collega’s, rechters, aanklagers, rechtsgeleerden, cliënten en mensen die in dezelfde concentratiekampen als Moszkowicz zaten. Ook zijn partners, zonen en vrienden werkten mee. Bij het archiefonderzoek in Nederland, Duitsland, Israël, Oekraïne, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Polen kreeg Haenen hulp van historica Claire Weeda.

Advertentie