SP: 'Slecht voor de toegang tot het recht'

Michiel van Nispen (SP) noemt de nieuwe plannen van Dekker ‘slecht voor de toegang tot het recht’. ‘De toegang tot het recht is het fundament van onze rechtsstaat. Ik snap niet dat deze minister, die nota bene “rechtsbescherming” in zijn naam heeft, met deze plannen komt. Hiermee zorg je namelijk niet voor betere rechtsbescherming. Hij vergroot juist de kans op klassenjustitie, omdat je recht halen straks niet meer te betalen is. En als mensen hun recht niet meer kunnen halen blijft onrecht bestaan.’

D66: 'Kritisch volgen'

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen zegt de minister kritisch te zullen volgen. ‘We hebben lang naar deze brief uitgekeken. De vorige kabinetten is het niet gelukt het stelsel toekomstbestendig te maken. Dat er nu een plan is, is een eerste stap. Het belangrijkste voor D66 is dat ook mensen met een laag inkomen verzekerd zijn van rechtsbijstand, op álle rechtsgebieden. Dat staat er in en dat is voor ons een prioriteit. Veel andere zaken zijn nog onduidelijk, we zullen kritisch volgen hoe dit in de praktijk voor mensen uitpakt.’

GroenLinks: 'Bezorgd'

In de Volkskrant zegt GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg ‘bezorgd’ te zijn over plannen. ‘Er gaat straks veel gevraagd worden van mensen die al in een stressvolle situatie zitten. Ze moeten via een soort rechtshulppakketten die via de markt worden aanbesteed erachter komen of ze in hun recht staan bij vaak heel complexe zaken. Ik ben daar bezorgd over. Voor heel veel mensen komt de rechtsbijstand in de gevarenzone.’

CDA: 'Positief'

CDA-Kamerlid Chris van Dam spreekt zich in de Volkskrant juist uit voor de plannen. ‘Het CDA is positief, hoewel het nog maar om voorstellen op hoofdlijnen gaat. We zijn blij dat het nieuwe stelsel meer ruimte gaat bieden aan andere oplossingen dan het uitvechten van een zaak voor de rechter. Zo komt er meer ruimte voor bemiddeling en wordt ingezet op het vroegtijdig oplossen van problemen, waardoor geschillen minder escaleren. Met de voorgestelde rechtshulppakketten faciliteert het nieuwe stelsel dat veel meer dan het oude.’

De overige politieke partijen reageerden nog niet op de plannen van Dekker. Dit bericht wordt aangevuld.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie