Op de vijfde verdieping van Dentons Boekel is vrijdagmiddag 9 november een gemengd gezelschap aanwezig. Vertegenwoordigers van Unicef, Amnesty International, clearinghouse Pro Bono Connect, stichting New Dutch Connections, vreemdelingenrechtadvocaten, vluchtelingen, commerciële advocaten en studenten bevinden zich in de vergaderzaal. Ze staan stil bij de rol die advocatenkantoren, advocaten en de private sector kunnen vervullen in de ‘vluchtelingencrisis’. De aanwezigen krijgen de volgende stelling voorgelegd: een commercieel advocatenkantoor is er verantwoordelijk voor vluchtelingen te helpen en zodoende bij te dragen aan een sociale verandering.

Er klinken veel argumenten vóór de stelling. Kantoren staan niet op zichzelf, is een van de redeneringen uit de zaal. Ze maken onderdeel uit van de samenleving en kunnen zich niet afsluiten voor grote ontwikkelingen binnen die samenleving, zoals de vluchtelingencrisis.
Het helpen van vluchtelingen doet een beroep op de mens achter de advocaat en zal daardoor veel voldoening geven, is een ander argument.

‘Hoe meer geluk je hebt, des te groter de verantwoordelijkheid om dat met anderen te delen’

‘Net zoals dokters hebben advocaten de verplichting om goed te doen,’ stelt Lamin Khadar, pro bono manager bij Dentons Boekel. Daarbij kan het in hun voordeel werken omdat cliënten het waarderen als zij vluchtelingen helpen. Ook jong talent heeft vaak oog voor dit sociale probleem, zegt hij.

‘Succesvol zijn in het leven, is voor een groot deel een kwestie van geluk. Hoe meer geluk je hebt, des te groter de verantwoordelijkheid om dat met anderen te delen,’ zegt Khadar. Als pro bono manager houdt hij zich hier zelf dan ook dagelijks mee bezig. Hoewel pro bono zaken in Nederland nog relatief weinig worden gedaan, zit dit van oorsprong Angelsaksische model in de lift. Steeds meer kantoren doen onbetaald werk voor maatschappelijke organisaties.

Met juridisch advies kunnen advocaten vluchtelingen helpen, zegt Khadar. Maar ook kunnen ze een bemiddelende rol spelen bij huisvesting of onderwijs van migranten. En door talent kansen te geven, kunnen ze een grote rol van betekenis spelen. ‘Advocaten zijn hoogopgeleid, hebben hoge inkomens en een uitgebreid sociaal netwerk. Dat geeft ze een enorme maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie