De manier waarop de Rechtspraak nu bekostigd wordt, leidt tot problemen, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Raad voor de rechtspraak en de minister, schrijft Dekker in de brief.

Op dit moment wordt de Rechtspraak voor 95 procent per zaak betaald. Daarvan moeten alle kosten worden voldaan. Maar met de terugloop van het aantal rechtszaken komt er minder geld binnen, terwijl veel kosten wettelijk vastliggen of moeilijk beïnvloedbaar zijn. Ook biedt het huidige systeem weinig financiële ruimte voor innovatie. Het eigen vermogen van de Rechtspraak is bovendien inmiddels verdampt.

De minister laat de Kamer weten samen met de Rechtspraak te werken aan een voorstel, waarbij gekeken wordt welke elementen voortaan geen deel meer uitmaken van de prijzen, terwijl die wel betrokken worden bij het vaststellen van nieuwe prijzen.

Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie