Van Toorenburg zei dat dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens haar is het werk van de slachtofferadvocaat ‘bijna een risicovolle onderneming geworden’, omdat deze veel werkzaamheden niet vergoed krijgt.

Volgens de CDA-politica kunnen slachtofferadvocaten hun cliënten bijna niet meer bijstaan. ‘Er wordt nog te veel uitgegaan van de situatie van vroeger, waarin alleen werd gesproken over een kleine vordering die namens de benadeelde partij moet worden ingediend. Maar inmiddels verrichten slachtofferadvocaten veel meer werkzaamheden voor slachtoffers.’

Als voorbeeld noemde Van Toorenburg de artikel 12 Sv-procedure, waarvoor aan advocaten geen vergoeding wordt toegekend. Maar ook wanneer een advocaat wordt toegewezen via het Centrum Seksueel Geweld en niet via Slachtofferhulp is het lastig om een vergoeding te krijgen, stelt ze.

Van Toorenburg drong er bij minister Dekker voor rechtsbescherming op aan de toevoegingsmogelijkheden te verruimen, mogelijk via een bijzonder rechtshulppakket. ‘We hebben afgesproken dat slachtoffers van geweld en zedendelicten gratis rechtsbijstand moeten krijgen, ook als ze worden doorverwezen naar de civiele kamer’, aldus de CDA’er.

Strafadvocaten

Op Twitter reageerden strafadvocaten verbaasd op het voorstel van Van Toorenburg. ‘Slachtofferadvocaten krijgen automatisch punt = € 105 voor elke pro forma waar ze zijn, advocaat van verdachte niet. Terwijl op pro forma voor slachtoffer niets gebeurt en voor verdachte wel. Hoe komt u erbij dat vergoeding is achtergesteld?’ aldus Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Aanvulling: Van Toorenburg diende donderdag in de Tweede Kamer een motie in waarin ze de regering oproept onderzoek te doen naar gratis rechtshulppakketten voor slachtoffers. De motie is mede onderschreven door VVD, D66 en ChristenUnie. 

Advertentie