De overheid hanteert online taalniveau B1 (eenvoudig Nederlands). Daar zouden rechters ook gebruik van moeten maken, volgens Groothuizen. Na citaten uit de wet, zou een uitleg in korte, actieve zinnen moeten volgen.

‘Veel mensen snappen het juridische woordgebruik van rechters niet. Dat draagt niet bij aan het vertrouwen in de rechtspraak,’ aldus indiener van de motie Groothuizen. ‘Als je voor een overhangende boom of een conflict met je werkgever bij de rechter belandt, wil je niet dat het door het taalgebruik allemaal heel ingewikkeld wordt.’

Minister Dekker voor Rechtsbescherming bestempelde het initiatief van Groothuizen donderdag in de Tweede Kamer als een ‘sympathiek idee’.

Minder ingewikkeld taalgebruik heeft ook de aandacht van de rechtspraak zelf. Binnen de Raad voor de rechtspraak is eind 2015 een werkgroep begrijpelijkheid in het leven geroepen. De werkgroep stelt handvatten voor begrijpelijk taalgebruik op zitting en in vonnissen op. Sinds 2017 wordt de Klare Taalbokaal uitgereikt aan voor de meest heldere uitspraak van een rechtbank of hof. In trainingen en opleidingen van rechters is nu extra aandacht voor begrijpelijk taalgebruik, laat de Raad voor de rechtspraak weten.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie