De Kamer stemde dinsdag in met een motie van SP’er Michiel van Nispen. Die had vorige week tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen op het onderzoek.

Aanleiding was onder meer de miljoenenschikking die het OM in september trof met ING in een witwaszaak. ‘Vrouwe Justitia heeft een blinddoek en een zwaard, maar is het tegenwoordig niet zo dat ze wel eens onder haar blinddoek door kijkt wie ze voor zich heeft staan en dat het zwaard niet gebruikt wordt als het een groot bedrijf betreft?’, vroeg Van Nispen zich vorige week af. Ook de herziening van de gefinancierde rechtsbijstand draagt volgens het Kamerlid het gevaar voor klassenjustitie in zich.

Nadat de motie dinsdag was aangenomen, vroeg Van Nispen minister Dekker om een brief waarin de bewindsman uiteenzet hoe hij het onderzoek denkt te gaan uitvoeren. De laatste keer dat het fenomeen klassenjustitie in Nederland is onderzocht dateert van begin jaren negentig.

Advertentie