Volgens de LOSR hebben deurwaarders wet- en regelgeving overtreden door schuldenaren te laten betalen voor de oproep om voor e-Court te verschijnen. In totaal zou het gaan om miljoenen euro’s. Vanaf het begin van dit jaar wikkelen veel zorgverzekeraars en webwinkels hun incasso’s af via de digitale arbitragerechtbank.

Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft de Tweede Kamer laten weten dat er volgens hem geen kosten in rekening mogen worden gebracht bij de schuldenaar voor een oproep voor e-Court, omdat dit geen ambtshandeling betreft. Volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is een oproep voor e-Court wel een ambtshandeling. Met de klachtprocedure hoopt de LOSR gelijk af te dwingen. Ook bereidt de LOSR een civiele procedure voor om het betaalde geld terug te vorderen.

In het rapport Rechtspraak op bestelling? stelde de LOSR begin dit jaar dat commerciële rechtspraak een verkeerd antwoord is op het probleem van te hoge griffierechten.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie