Valse getuigenverklaringen leiden volgens sommige schattingen vaker tot justitiële dwalingen dan alle overige oorzaken bij elkaar. Dat is een van de feiten die neurowetenschapper Boris Konrad aanhaalt in De geheimen van ons geheugen, vertaald uit het Duits door Marten de Vries (Ambo | Anthos Amsterdam, 2018).  

Behalve ‘hersenonderzoeker’ en geheugentrainer noemt Konrad zich ‘geheugenartiest’; hij treedt regelmatig op bij kampioenschappen geheugensport. Die entertainmentkant brengt Konrad ook naar zijn boek. Hij beschrijft op begrijpelijke wijze hoe het geheugen werkt (en soms juist niet), zich baserend op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Zo laat Konrad onder meer zien hoe pseudoherinneringen ontstaan, bijvoorbeeld bij ondervragingen. Daarnaast geeft hij tips om het geheugen te verbeteren. Een ‘superbrein’ worden, is daarmee volgens Konrad voor iedereen haalbaar.

Advertentie