Aanleiding voor het onderzoek is de publiciteit rond een telefoongesprek in 2011. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries belde toen met Holleeder op het kantoor van diens toenmalige advocaat Stijn Franken. Daarbij zou hij gebruik hebben gemaakt van de geheimhouderstelefoon. Deze is alleen bedoeld voor communicatie tussen de advocaat en cliënt.

Het telefoongesprek volgde op een vertrouwelijke brief van Holleeder, waarin hij schrijft dat hij wordt bedreigd door Bénédicte Ficq, de advocaat van Dino S. Ficq zou Holleeder onder druk hebben gezet om valse verklaringen af te leggen in het voordeel van haar cliënt. Dino S. kreeg levenslang in het liquidatieproces Passage. Het kantoor van Ficq liet al eerder weten dat dit verhaal niet klopte.

Op gesprek

Henrichs bekijkt onder meer het gebruik van de geheimhouderstelefoon. Hij doet verder geen mededelingen over het lopende onderzoek. ‘Dat kan niet gelet op de wettelijke geheimhoudingsverplichting en omdat het zich heeft afgespeeld in een uiterst mediagevoelige zaak die nog onder de rechter is.’

Het kantoor van Ficq laat op Twitter weten dat Ficq, haar kantoorgenoot Meijering en Franken zijn uitgenodigd voor een gesprek met de Amsterdamse deken over de kwestie. ‘Die uitnodiging wordt door Ficq en Meijering met enthousiasme aanvaard,’ aldus het kantoor.

Advertentie