De digitalisering van de rechtspraak werd vorig jaar stilgelegd, nadat het proces op dood spoor was beland. Op dat moment had de operatie Kwaliteit en Innovatie (KEI) al ruim 200 miljoen euro gekost.
Voormalig voorzitter Frits Bakker, die eind vorig jaar vertrok, weet het mislukken van KEI aan externe factoren. In een interview met de Volkskrant zei Bakker in december dat KEI niet was geslaagd omdat het niet lukte het civielrechtelijke proces te vereenvoudigen. Volgens Bakker kwam dat doordat ‘allerlei lobbygroepen’, waaronder de advocatuur, zich verzetten.

Nederigheid

Naves, afkomstig van de rechtbank Amsterdam,  sloeg donderdag in zijn eerste publieke optreden een andere toon aan. De Rechtspraak past ‘bestuurlijke nederigheid’ als gevolg van KEI, zei hij. ‘Het heeft de organisatie geen goed gedaan. Excuses zijn op zijn plaats. Ik ben daarvoor medeverantwoordelijk. Als voorzitter van de Rechtspraak, maar ook als president van de rechtbank Amsterdam.’

Volgens Naves heeft KEI ‘bloed, zweet en tranen gekost’, niet alleen binnen de Rechtspraak maar ook daarbuiten. De nieuwe voorzitter zegt nu eerst de boel op orde te willen krijgen en de rust terug te brengen. ‘Alle bestuurlijke drukte en gedoe hebben ons doen wegdrijven waar het werkelijk om gaat: de toegang tot het recht.’

Advertentie