‘Met deze actie willen we voelbaar maken wat er gebeurt als wij er niet meer zijn,’ zei de Rotterdamse deken Peter Hanenberg. Het is een kleine speldenprik, erkent hij, maar het vormt wat hem betreft een voorbode van wat er komt als de plannen van Dekker doorgang vinden. ‘Ik vrees een verdere uittocht van advocaten, verstopping van het rechtsstelsel en recht dat niet meer te halen is. Het is echt tijd voor groot onderhoud. Het huis lekt en tocht bij alle deuren en ramen, maar Dekker wil experimenteren in plaats van dat oplossen.’

Dus scandeerden de aanwezige advocaten leuzen als ‘Handen af van de rechtsstaat’, ‘Waar blijft die Dekker dan?’, ‘Geen land zonder bijstand’, ‘Dekker is niet lekker’ en ‘Dekker moet dokken’. Ook advocaten van commerciële kantoren, waaronder drie partners van Houthoff, riepen mee.

Pamfletten
‘Actie, actie, de deur gaat dicht,’ schreeuwde de Rotterdamse orde ook, de ingang naar de rechtbank blokkerend in toga en groene hesjes. De rechtbank keurde het protest vooraf goed en bezoekers kregen pamfletten met uitleg uitgedeeld. ‘Als dit vandaag niet genoeg is, worden deze hesjes misschien wel geel,’ zei de deken toen hij de groep toesprak. ‘We gaan door tot het bittere eind!’

‘Als we niks doen weten we zeker dat er niets gebeurt,’ aldus de deelnemende advocaten Helma van Dijk en Rick Janse. Dat de acties nu lokaal georganiseerd worden, na eerdere landelijke samenkomsten, is wat hen betreft een goed idee. Niet iedereen kon de vorige keer naar de demonstratie in Den Haag komen. ‘Bovendien ken je elkaar binnen de lokale orde toch beter,’ meent Van Dijk. Binnen de plaatselijke orde en binnen kantoren hebben advocaten elkaar opgeroepen aanwezig te zijn bij de werkstaking.

Tegen half tien was de ingang van de Rotterdamse rechtbank weer vrij. Ook in andere arrondissementen zijn de komende week vergelijkbare acties. Zo staken advocaten op woensdag 16 januari voor de rechtbanken in ‘s-Hertogenbosch, Den Haag, Amsterdam en Arnhem. In Noord-Nederland staat de actie gepland voor 23 januari.

Advertenties
Ook op andere manieren wordt aandacht gevraagd voor de rechtsbijstand. De vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFas) plaatst komende week op de website van een landelijk dagblad advertenties die gericht zijn tegen de plannen van minister Dekker.
De NOvA publiceerde dinsdag een gezamenlijke verklaring met de Rechtspraak en enkele andere maatschappelijke organisaties. Daarin wordt het belang van de rechtsstaat en de toegang tot het recht onderstreept.

De Rotterdamse deken spreekt protesterende advocaten toe. Source: twitter.com
Nathalie Gloudemans-Voogd

Nathalie Gloudemans-Voogd

Redacteur (tot 01-02-2019)

Profile page
Advertentie