Het gaat goed met Nederland. De economie groeit, de werkloos­heid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het dus ook goed met onze democratische rechtsorde? Bij Tjeenk Willink rijst steeds vaker de angstige vraag: hoe stevig zijn onze instituties als het er echt om gaat spannen? Hij ziet verschillende tekenen van verwaarlozing en sluipende uitholling die volgens de voormalig voorzitter van de Eerste Kamer en oud-vicepresident van de Raad van State moeten worden tegengegaan. Tjeenk Willink hekelt in het boek met nette bewoordingen de ‘betonrot’ in de democratische rechtsorde en de gevolgen daarvan voor de publieke sector en doet een duidelijke oproep: zie de vaak ongemakkelijke feiten onder ogen, kies positie, ga het debat aan en trek zelf grenzen. ‘Alleen met een sterke democratische rechtsorde kunnen fundamentele problemen effectief worden aangepakt, nieuwe crises het hoofd geboden, en burgers en overheid op elkaar vertrouwen.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie