In 2018 gingen 29 fusies of overnames met een totale waarde van meer dan 46,3 miljard euro niet door vanwege de mededingingsautoriteiten, blijkt uit onderzoek door Allen & Overy. Zeven deals werden verboden en 22 deals werden gestaakt vanwege bezwaren van de autoriteiten.

De antitrustautoriteiten keurden 139 transacties goed onder voorbehoud van gedragsremedies, vergeleken met 155 deals in 2017.  De sectoren Industrie & Productie, Energie en Transport kregen meer dan gemiddeld te maken met mededingingsinterventies, terwijl de autoriteiten juist minder dan gemiddeld ingrepen in de digitale en TMT-sectoren (tech, media en telecom).

Mededingingsautoriteiten braken in 2018 opnieuw records bij het opleggen van boetes wegens inbreuk op de procedurele fusieregels, zoals het gebruik van niet-openbaargemaakte informatie (gun-jumping) of het verstrekken van onjuiste informatie. Wereldwijd werd voor ruim 148 miljard euro aan boetes opgelegd in 46 zaken, 30 procent meer dan in 2017.

Kees Schillemans, partner Competition bij Allen & Overy, ziet dat van mededingingsautoriteiten in toenemende mate wordt verwacht dat ze naar andere factoren dan alleen concurrentiestructuur en prijs kijken: ‘De autoriteiten onderzoeken steeds vaker of een beoogde deal mogelijk negatieve impact heeft op innovatie. Ook de toegang tot data krijgt in tech sectoren groeiende aandacht: als een fusiebedrijf over onevenredig veel data komt te beschikken, wordt al snel gewaarschuwd voor een te grote ‘datavoorsprong’. Vanuit de politiek komen steeds meer geluiden om ook andere belangen mee te wegen.’

 

Advertentie