Politie en justitie mogen per 1 maart mensen hacken die verdacht worden van misdrijven waar minimaal vier jaar cel op staat. Op die datum treedt de wet Computercriminaliteit III in werking.

De politie mag vanaf 1 maart computers, smartphones en servers binnendringen om bewijs voor misdrijven te verzamelen. Op die manier kan de politie informatie verzamelen, communicatie afluisteren of gegevens kopiëren. Voor criminelen wordt het lastiger zich op internet te verschuilen, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wet computercriminaliteit

Wet computercriminaliteit: wie controleert de hackende politieagent?

De Wet computercriminaliteit geeft het online opsporen van bewijs een wettelijke basis. Er zijn echter zorgen over de controlemogelijkheden.

Naast het hacken van verdachten is in de wet geregeld dat de politie zich voortaan mag voordoen als lokpuber om digitale kinderlokking (grooming) aan te pakken.

Daarnaast wordt met de wet Computercriminaliteit III ook het kopen, bezitten of verkopen van gestolen computergegevens strafbaar.

In juni stemde een meerderheid van de Eerste Kamer in met de wet, nadat de Tweede Kamer in december 2016 al akkoord was gegaan.

Advertentie