En dan de machteloosheid. Want je kunt maar zo veel doen als advocaat. Oplossen kun je de meeste problemen niet, dat moeten mensen toch echt zelf doen. Bovendien ben je afhankelijk van een rechter, die soms denkt dat je als advocaat vooral wilt procederen, vechten. Terwijl Paul procederen juist wil vermijden. De hele dag is hij bezig om cliënten rustig te krijgen en constructief gedrag uit te lokken. Dat lukt maar zelden.

Dan beweert de minister ook nog, zegt Paul boos, dat advocaten meer zaken met behulp van mediation moeten oplossen. Graag! Laat maar zien hoe! Vaak is dat onmogelijk omdat cliënten er niet voor openstaan of er niet toe in staat zijn. Ook hier weer: psychische problemen alom. Soms voelt hij zich meer een maatschappelijk werker dan een advocaat.

Wat Paul vertelt, is niet alleen voor hem realiteit, maar voor veel advocaten. Zeker in de sociale advocatuur, in het vreemdelingenrecht, huurrecht of strafrecht zie je veel ellende, waar je weinig aan kunt doen. Het is lastig om daar niet emotioneel bij betrokken te raken.

Heb jij zelf last van negativiteit, kruipen cliënten onderhuids je leven in?

1. Praat er met mensen over, krop het niet op. Het is niet raar dat je er last van hebt. Het is normaal, al wil lang niet iedereen dat toegeven. Deel jouw frustratie, jouw schuldgevoelens, boosheid en onmacht met collega’s, met vriendinnen en vrienden, in een intervisiegroep, met een professional. Met ratio krijg je emoties niet klein, hoe hard je ook je best doet.

2. Zorg voor ‘tegengif’: zoek positieve ervaringen op, doe leuke dingen, ga dansen of naar het theater, spreek af met vrienden en vriendinnen. Meer positiviteit in je leven helpt je om negativiteit beter te verdragen.

3. Frustratie, boosheid en woede moet je kwijt kunnen, ook fysiek. Zoek een manier om stoom af te blazen. Ga sporten, wandelen, schop tegen een boom. Ik ken iemand die met water gevulde plastic zakken in haar badkamer tegen de muur smijt als ze boos is. Briljant, want simpel, onschadelijk en doeltreffend: het lucht op.

Alexandra-Gerny-universitair-opgeleide-coach

Alexandra Gerny

Beroepscoach

Profile page
Advertentie