Dekker wil rechters verplichten een celstraf op te leggen in zaken rond geweld tegen ‘publieke functionarissen’ zoals ambulancepersoneel, politieagenten en leraren. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer. Een taakstraf of geldboete vindt de minister in die gevallen te mild. Er bestaat al een taakstrafverbod voor ernstige zeden- geweldsmisdrijven. Met de uitbreiding van het verbod geeft de minister gehoor aan een gezamenlijke motie van PVV, VVD en CDA.

De politiek moet zich principieel verre houden van het bepalen van de strafmaat, stelt Soeteman. ‘De inhoud van een straf is in een democratie bij uitstek de taak van een onafhankelijke rechter. Alleen hij kan een goede afweging maken tussen de belangen van het slachtoffer, de maatschappij en de dader.’ Ook bij geweld tegen publieke professionals kan een taakstraf het meest passend zijn, meent Soeteman. ‘Stel dat een kind wordt aangereden en de toegesnelde vader raakt zo in paniek dat hij een agent wegduwt om bij zijn kind te komen. Dan moet die vader volgens minister Dekker naar de gevangenis. Daardoor kan hij ook nog eens zijn baan kwijtraken en de huur niet meer betalen, zodat zijn gezin geen woning meer heeft.’

Frontlinie

Dekker wil met de wetswijziging een signaal afgeven dat geweld tegen publieke professionals niet getolereerd wordt. Hij verwijst specifiek naar het geweld tegen politieagenten en hulpverleners tijdens de laatste jaarwisseling: ‘Mensen die voor ons in de frontlinie staan, verdienen het door ons beschermd te worden’. Soeteman noemt het geen toeval dat Dekker zijn voornemen vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen naar buiten brengt: ‘Dat getuigt van incidentenpolitiek’. Terwijl het volgens Soeteman juist gaat om een fundamentele discussie.

Het pleidooi van de vereniging van strafrechtadvocaten voor het primaat van de rechter sluit aan bij de kritiek vanuit de rechtspraak op het taakstrafverbod. Zo leggen rechters nu regelmatig een celstraf op van één dag, in combinatie met een taakstraf.

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie