Stapert heeft zich ‘jarenlang met een tomeloze inzet sterk gemaakt voor mensenrechten en andere humanitaire aangelegenheden,’ schrijft de Amsterdamse orde van advocaten woensdag in een persbericht. Voor die inzet en al hetgeen hij daarmee heeft bereikt, wordt hij geprezen.

In 2007 ging Stapert in Nederland als advocaat werken. Daarvoor had hij in Amerika al een flinke dosis ervaring opgedaan als advocaat. Na zijn studie vertrok hij naar de Verenigde Staten waar hij begon als investigator en tegelijkertijd studeerde om als advocaat in de staat van Lousiana aan het werk te kunnen gaan. Vanaf 1997 verleende hij daar bijstand aan terdoodveroordeelden.

Toen hij in 2001 terugkeerde naar Nederland, werd hij docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en het Willem Pompe Instituut. Voor terdoodveroordeelden bleef hij zich vanuit Nederland inzetten. Aan gedetineerde Nederlanders in het buitenland verleende hij rechtshulp. Ook was hij tussen 2005 en 2008 voorzitter van Amnesty International Nederland. Begin dit jaar maakte Stapert een overstap naar de rechterlijke macht. Hij werd benoemd als raadsheer in het Hof Den Bosch.

De Amsterdamse deken Evert Jan Henrichs zal de prijs op 28 maart uitreiken in De Balie. Eerdere winnaars van de prijs, die in 2002 is ingesteld, waren onder meer asiel- en vreemdelingenrechtadvocaat Rob Hamerslag, mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld, mensenrechtenadvocaat El Hassani en oud-advocaat en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie