De wijkrechter, een initiatief vanuit de rechtbank Den Haag, is eind vorig jaar begonnen. Het gaat om oplossingsgerichte rechtspraak, juist voor die kleine zaken met grote impact, aldus wijkrechter Jerzy Luiten op de website van de Rechtspraak. ‘Zaken die we behandelen, gaan over meer dan de dingen die we in een dossier kunnen lezen. Juist door bij de mensen op bezoek te gaan en achter de voordeur het gesprek te voeren, krijgen we een goed beeld bij de problemen. Dat draagt bij aan een goede oplossing.’

Deze speciale rechter is op die oplossing uit. ‘Niet enkel een beslissing nemen over een voorgelegd geschil, maar zorgen dat rechtzoekenden, instanties en andere partijen weer samen door een deur kunnen.’

Geluidsoverlast

Zoals bij de zaak over geluidsoverlast. ‘Wat je daar zag, was dat mensen overlast hadden van hun bovenburen,’ zegt wijkrechter Thera Hesselink. ‘Die woonden met twee volwassen en vijf kinderen in een flat die eigenlijk geschikt is voor maximaal drie tot vier personen. Overlast is dan niet gek: vijf kinderen kunnen een hoop lawaai maken. Tot overmaat van ramp bleek er ook geen goede vloer te liggen, waardoor iedere stap voor de onderburen te horen was. Zij gaan al drie jaar gebukt onder het lawaai, en hadden allerlei instanties en zelfs de burgemeester aangeschreven.’

De wijkrechter kijkt in zo’n geval echt naar hoe zo’n probleem duurzaam kan worden opgelost, stelt Hesselink. ‘Bij deze zaak speelde de woningcorporatie een grote rol. We hebben met elkaar afgesproken dat er binnen vijf maanden een goede vloer komt en het grote gezin een andere woonruimte krijgt. Lukt dit niet, dan krijgen de onderburen een fikse huurkorting. Zij konden zich goed vinden in deze oplossing, en waren blij met de duidelijke afspraken.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie