Weening wilde in april met zijn vriendin naar Miami op vakantie gaan en had daartoe een reis geboekt. Eind februari vroeg de advocaat de benodigde Electronic System for Travel Authorization (ESTA) reistoestemming aan.

Terwijl zijn vriendin binnen een half uur akkoord kreeg via e-mail, kreeg Weening pas drie dagen later te horen dat zijn aanvraag was afgewezen. Een reden werd niet genoemd.

Om toch naar de Verenigde Staten te mogen reizen, moest Weening een alternatieve procedure doorlopen. Hij vroeg bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam een visum aan. Half maart had hij daarvoor een interview. Niettemin werd ook het visum geweigerd.

High profile

Weening vermoedt dat zijn werk als strafadvocaat de reden is voor de weigering. Ook van andere advocaten zegt hij te hebben gehoord dat ze geen ESTA kregen. ‘Mij werd gevraagd wat voor werk en wat voor soort zaken ik doe. “Strafzaken, alles van diefstal tot moord”, antwoordde ik. “Doet u ook high profile zaken?”, werd er gevraagd. Ik antwoordde: “U gaat me toch niet vertellen dat mijn ESTA is afgewezen om het werk dat ik doe?”’

Weening zegt zich gediscrimineerd te voelen. ‘Het voelt heel raar dat er wegens je beroep onderscheid wordt gemaakt, vreselijk.’ Inmiddels heeft hij een andere reis geboekt. Samen met zijn vriendin gaat hij naar Jamaica. ‘Ik heb nog wel moeten uitzoeken of de vlucht geen tussenlanding in de Verenigde Staten maakt.’

Weening benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat beroepsgenoten weten dat de toegang tot de Verenigde Staten kan worden ontzegd vanwege het bijstaan van terreurverdachten. Daar wil hij hen dan ook voor waarschuwen. ‘Voor mij maakt het niets meer uit. Maar als ik dit van tevoren had geweten, had ik misschien een andere afweging gemaakt.’ Tegelijkertijd vindt hij het wrang dat met dit beleid de Amerikaanse autoriteiten strafadvocaten ontmoedigen terreurverdachten bij te staan.

Verontrustend

De Nederlandse orde van advocaten toont zich uitermate bezorgd over het incident, te meer daar onlangs ook enkele Belgische advocaten de VS niet binnen mochten. Algemeen deken Johan Rijlaarsdam schrijft op de website van de NOvA: ‘Die ontwikkeling is verontrustend. Dat trek ik mij zeer aan. In deze poging van de Amerikanen het werk van de advocaat te bemoeilijken of onmogelijk te maken worden de rechten van het individu ernstig aangetast.’

Strafrechtadvocaten staan, als partijdige belangenbehartigers, mensen bij die verdacht worden van een strafbaar feit, hoe gruwelijk dat feit soms ook is, aldus Rijlaarsdam. ‘De wet geldt voor iedereen, ook voor verdachten. Dat een land op deze wijze advocaten buiten de grenzen probeert te houden is ontoelaatbaar.’

De NOvA heeft zijn zorgen overgebracht aan de Nederlandse ministeries van Justitie & Veilgheid en Buitenlandse Zaken. Ook is er contact gezocht met de Europese beroepsorganisatie CCBE en de Amerikaanse tegenhanger ABA.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie