De nieuwe Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie- en Robotrecht (NVAIR) houdt donderdag 16 mei in Amsterdam haar eerste ledenbijeenkomst. ‘Advocaten zijn van harte welkom’, aldus voorzitter Rob van den Hoven van Genderen. ‘De kennis van de meeste advocaten en andere juristen over kunstmatige intelligentie en robotrecht is bijna nihil.’

De NVAIR bestaat uit onder meer wetenschappers, advocaten, bedrijfsjuristen en rechters. ‘Er is onder juristen nog veel onwetendheid over robotrecht’, aldus Van den Hoven van Genderen, VU-docent Internet & Law en zelfstandig adviseur. ‘Kan een kunstmatige entiteit een rechtspersoon zijn? Heeft een robot fundamentele mensenrechten, wie is er aansprakelijk als een zelflerend systeem een fout maakt? Dat zijn lastige vragen.’

Op de bijeenkomst gaan diverse sprekers in op de juridische en ethische aspecten van dit type zaken. Naast Van den Hoven van Genderen spreekt ook advocaat en publicist Hub Dohmen. Een bekende casus in het robotrecht is de zelfrijdende auto. ‘Wie is er precies verantwoordelijk als het mis gaat? Nu is het makkelijk’, weet Van den Hoven van Genderen. ‘De auto is nog niet echt zelfdenkend en besturend, dus zijn de fabrikant en bestuurder aansprakelijk. Maar als de techniek wel zover is, wordt het ingewikkeld.’

Startups

Advocaten hebben volgens Van den Hoven van Genderen weinig ervaring met dit soort afwegingen. ‘Dan moet je te veel uren in rekening brengen om alles uit te zoeken. En kun je slecht communiceren met je cliënt over de inhoud van de zaak.’ Terwijl er steeds meer technologische startups zijn die juridische hulp nodig hebben. ‘Dan is het handig als er een advocaat op de stoep staat die kennis van zaken heeft’.

De nieuwe vereniging wil geregeld inhoudelijke sessies organiseren. ‘We hebben studiecommissies die zich richten op een specifiek thema’, vertelt Van Hoven van Genderen. ‘Bijvoorbeeld over de AVG. Die bevat geen enkele referentie naar kunstmatige intelligentie. Hoe gaan we daar mee om?’.

Niet alleen via actuele casussen hebben advocaten steeds vaker te maken met kunstmatige intelligentie. ‘Advocatenkantoren maken er zelf steeds meer gebruik van, bijvoorbeeld met een systeem dat fouten uit overeenkomsten haalt’, zegt Van Hoven van Genderen. ‘Dat vergemakkelijkt het werk, maar is het resultaat correct? Ook het gebruik van internet als informatiebron neemt een hoge vlucht. ‘Maar digitale bronnen zijn niet altijd betrouwbaar. Daar moet je mee leren omgaan. Het wordt tijd dat advocaten zich beter gaan verdiepen.’

Meer info en aanmelding via het secretariaat van NVAIR: [email protected]

Advertentie