De beide advocaten zijn kantoorgenoten van Serge Weening, die vorige week bekendmaakte dat hem de toegang tot de VS was ontzegd. Volgens Weening heeft de weigering te maken met het feit dat hij terreurverdachten heeft bijgestaan. Ook de Rotterdamse strafadvocaat André Seebregts zou eerder om dezelfde reden toegang zijn geweigerd.

De beide kantoorgenoten van Weening willen voorkomen dat hen hetzelfde lot treft. Een van hen, die zijn naam niet in de media wil, zegt dat ‘de vrees gerechtvaardigd is dat ze in hun vrijheid van reizen worden beperkt’.

ESTA

Volgens de advocaat hebben recent meerdere advocaten  van het kantoor een ESTA (inreistoestemming) aangevraagd. Een deel van de aanvragen is toegewezen, maar een ander deel is afgewezen, stelt hij. Hoewel hij daarover niet meer details kwijt wil, was dat de reden om zich terug te trekken als raadsman. ‘Ik wil niet geconfronteerd worden met de negatieve gevolgen van de zaken die ik doe. Gevolgen die niet alleen mij treffen, maar ook derden in mijn omgeving en die voor mij niet voorzienbaar zijn geweest.’

Weening-2

VS weigeren Nederlandse advocaat toegang

De Amerikaanse autoriteiten hebben deze week de Nederlandse strafadvocaat Serge Weening toegang tot het land ontzegd.

De twee advocaten stonden ieder een verdachte bij in een grote strafzaak tegen zes terreurverdachten. Die werden vorig najaar gearresteerd, nadat ze in een vakantiehuisje in Weert gefilmd werden met kalasjnikovs, handvuurwapens en bomvesten. De verdachten wordt voorbereiding van een aanslag ten laste gelegd.

De verdediging van de twee verdachten is nu overgenomen door Serge Weening.

Ambassade

De Amerikaanse ambassade in Wassenaar ontkende deze week tegenover RTL Nieuws dat het beroep van iemand een reden kan zijn om de toegang tot de VS te weigeren. ‘Wij kijken altijd naar meerdere dingen, bijvoorbeeld connecties van iemand en de reisgeschiedenis.’

Inmiddels heeft de SP Kamervragen gesteld aan de ministers voor Rechtsbescherming en Buitenlandse Zaken. De fractie wil dat ze opheldering vragen aan hun Amerikaanse ambtgenoten.

Een woordvoerder van minister Dekker laat weten dat die vooralsnog geen actie onderneemt en dat deze kwestie in beginsel een zaak is van Buitenlandse Zaken.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat hij het van groot belang vindt dat advocaten onafhankelijk hun werk kunnen doen. ‘Tegelijkertijd moet ik erkennen dat ieder land zelf regels kan stellen voor het toelaten van buitenlanders. Maar ik vind dit zo’n belangrijke zaak dat ik nadere informatie wil, dus die vraag ik nu ook op bij de Verenigde Staten.’

 

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie