Zowel de coalitiepartijen D66 als CDA en de oppositie vinden dat de zogeheten afdoeningsbijstand standaard deel moet uitmaken van de procedure. De VVD-fractie verzet zich nog, uit angst voor te hoge kosten voor rechtsbijstand.

De NOvA pleit al lang voor een structurele inbedding van rechtsbijstand bij ZSM. Een groot deel van de strafbeschikkingen wordt via ZSM uitgevaardigd. De meeste fracties in de Tweede Kamer vinden het ongewenst dat mensen daarmee een strafblad krijgen, vaak zonder dat ze dat zelf weten.

Minister Grapperhaus beloofde de Kamer woensdag na enig aandringen dat vanaf 1 oktober dit jaar bij alle strafbeschikkingen in ZSM-zaken een advocaat zal worden betrokken.

IMG_2295

Standaard advocaat bij ZSM-afdoening

Mensen die in een ZSM-procedure een strafbeschikking krijgen aangeboden door het OM, krijgen vanaf het najaar standaard bijstand van een advocaat.

KeesPijnappels_01

Kees Pijnappels

Hoofdredacteur

Profile page
Advertentie