In mei 2018 kreeg de advocaat de zaak toegewezen van twee cliënten die verdacht werden van drugshandel via het dark web. Daags na de aanhouding van beide mannen had de advocaat via whatsapp contact met de vrouw van een van de verdachten. Daarbij verstrekte hij haar de inloggegevens van de account op het dark web waarop de drugs werden verhandeld. Ook gaf hij de vrouw via een pincode en wachtwoord toegang tot de bitcoins van het account.

Ongeloofwaardig

De advocaat heeft zijn handelswijze toegegeven aan de lokaal deken met als verklaring dat hij dacht dat de vrouw dit nodig had ‘voor haar levensonderhoud’. De deken en nu ook de Raad van Discipline achten dit ongeloofwaardig en vinden dat de ervaren raadsman beter had moeten weten. Hij heeft met zijn acties de zaak geschaad en ook het vertrouwen in de advocatuur.

De advocaat beging nog andere misstappen. Hij vroeg de vrouw van de verdachte een usb-stick met belastende informatie ‘weg te maken’ en vertelde de moeder van de vrouw dat het OM ‘geen bewijzen heeft, het is een fiasco’. De advocaat had volgens de raad geen mededeling mogen doen over de bewijspositie van het OM.

Advertentie