Afgelopen weken werd bekend dat tenminste drie Nederlandse strafrechtadvocaten die verdachten in terrorismezaken bijstaan, de VS niet binnen mogen. Twee andere advocaten legden daarop hun terrorismezaak neer uit angst voor een inreisverbod. Ook Belgische advocaten van terreurverdachten is de toegang tot de VS geweigerd.

Een van de betrokken advocaten, Serge Weening uit Maastricht, zei te vermoeden dat de weigering te maken heeft met zijn werk als strafrechtadvocaat. Minister Stef Blok vroeg hierover opheldering bij de Amerikaanse autoriteiten.

‘Aangegeven is dat indien advocaten van terrorismeverdachten enkel wegens hun werkzaamheden niet in aanmerking zouden komen voor een Amerikaans visum, dat uiteraard uiterst zorgwekkend is,’ aldus een woordvoerder van Blok. ‘In reactie is van VS-zijde aangegeven dat een bredere afweging gemaakt wordt waar een aantal factoren in meegewogen wordt.’

Welke factoren bij de advocaten een rol hebben gespeeld, blijft vooralsnog onduidelijk. Over individuele zaken kunnen beide autoriteiten geen uitspraken doen, laat de woordvoerder weten.

Weening, die vanwege zijn inreisverbod zijn reis naar de Verenigde Staten cancelde, boekte een reis naar Jamaica. Vanuit daar reageert hij.  ‘Feit is dat er kennelijk een lijst is waar advocaten op staan die verdachten van terroristische misdrijven bijstaan. Hoe – en door wie – die lijst tot stand komt, blijft een raadsel. Of de ernst van het misdrijf een relevante factor is, weet ik niet, maar ik vind dat de Amerikaanse autoriteiten een onredelijke inbreuk maken op het privéleven van deze advocaten. De reactie is dan natuurlijk ook onbevredigend.’

De Nederlandse orde van advocaten probeert momenteel in kaart te brengen hoeveel advocaten toegang tot de Verenigde Staten is geweigerd.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie