Sotoudeh verdedigde de vrouwen die begin vorig jaar actie voerden tegen het verplicht dragen van een hoofddoek. Ze zit momenteel een celstraf van vijf jaar uit voor ‘medeplichtigheid aan het verbergen van spionnen met als doel het schaden van de staatsveiligheid’, waartoe ze in 2016 bij verstek was veroordeeld.

De advocaat is door de Revolutionaire Rechtbank schuldig bevonden aan zeven misdrijven. Drie ervan zien op haar werk als advocaat in het algemeen, de overige vier op haar verzet tegen het verplicht dragen van een hoofddoek, waarbij op het ‘aanzetten tot corruptie en prostitutie’ een celstraf van twaalf jaar staat. Samen met het meest recente vonnis levert het haar 38 jaar celstraf en 148 zweepslagen op: 74 voor het ongesluierd over straat gaan en 74 voor het ‘verspreiden van leugens ter verstoring van de publieke opinie’.

Dapper

Onacceptabel, vindt Houben. ‘Ik las in een nieuwsbericht over haar veroordeling. ‘Vreselijk wat haar is overkomen. Sotoudeh is een prominente advocate en het is heel dapper wat ze doet ten koste van eigen leven en gezondheid. Ze deed haar werk en werd daarvoor gestraft en vernederd. Iedere advocaat waar ook ter wereld moet zijn werk in vrijheid kunnen doen.’

Tijdens een vergadering van de orde van advocaten in Roermond deed Houben een oproep om op te komen voor de Iraanse advocaat. Zo heeft ze samen met onder meer negen andere advocaten een actiepagina opgericht bij Amnesty International. Afgelopen zondag heeft een aantal advocaten tijdens de Roermond City Run aandacht gevraagd voor de actie.

Het is tot 10 mei mogelijk om geld te doneren. Klik hier om een donatie te doen.

9495624

Iraanse advocaat veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen

Wereldwijd wordt met afschuw gereageerd op de veroordeling van de Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie