Op 1 juni begint in Arnhem, Assen, Den Bosch, Hoogeveen, Rotterdam en Velp een proef van twee maanden met een app waarmee 120 slachtoffers van diefstal politie en OM kunnen helpen bij het opsporingsonderzoek. Burgers kunnen foto’s en filmpjes doorspelen, of verslagen van hun eigen buurtonderzoek. Zij worden daarin begeleid door de politie.

Meer eigenrichting

‘We moeten heel erg oppassen dat we de opsporing overlaten aan anderen dan de politie,’ reageert in Het Parool Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Soeteman waarschuwt ervoor dat de gemiddelde burger snel fouten maakt, bijvoorbeeld bij het ondervragen van andere burgers. ‘De politie moet al heel erg oppassen dat er geen informatie wordt overgedragen tijdens een verhoor, dat geldt voor burgers helemaal.’ Soeteman vreest ook dat de eigenrichting toeneemt als burgers actiever bij de opsporing betrokken worden. ‘Ik zie liever dat er meer geld naar de politie gaat. Er is sprake van vreselijke onderbezetting.

Burgerparticipatie

De nieuwe app past in de trend dat politie en justitie tijdens de opsporing steeds vaker vormen van burgerparticipatie inzetten. Was er vroeger alleen het tv-programma Opsporing Verzocht, tegenwoordig wordt ook de hulp van burgers ingeroepen via diverse social media. Verder nemen burgers vaker zelf het initiatief, bijvoorbeeld door filmpjes met de politie te delen of door via een site als Marktplaats op zoek te gaan naar gestolen spullen.

Burgerhulp in tv-programma Misdaadcollege

Burgerparticipatie droeg ook bij aan de oplossing van de ‘Jumbo-zaak’, die vanavond centraal staat in de eerste aflevering van het nieuwe tv-programma Misdaadcollege. In deze zaak werd in 2015 supermarktketen Jumbo afgeperst met de dreiging van bomaanslagen. De dader werd herkend door een familielid van zijn ex-vrouw nadat camerabeelden onder het grote publiek waren verspreid. ‘We zijn daar heel ver in gegaan’, vertelde politiecommandant Rob Vos maandagavond in de uitzending van Pauw. ‘We hebben zo’n beetje het hele dossier online gezet. We kregen heel veel tips.’ De dader werd herkend aan zijn bijzondere manier van lopen. In Misdaadcollege worden in vier afleveringen telkens 1 strafzaak gereconstrueerd vanuit de werkwijze van politie en justitie. Het programma wordt uitgezonden om 21.25u op Npo 1.

Stijn Dunk

Redacteur Advocatenblad

Profile page
Advertentie