Dekker bracht zijn wetsvoorstel vorig jaar al in consultatie. Zowel in de rechtswetenschap als in de advocatuur is er de nodige kritiek op de uitbreiding van het spreekrecht.

Als het aan de VVD-bewindsman ligt moeten verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven in de toekomst verplicht aanwezig zijn op de strafzitting en bij de uitspraak. Op die manier kan een verdachte de rechter en zijn vermeende slachtoffer niet langer ontlopen. Dekker zegt het belangrijk te vinden dat slachtoffers niet alleen mogen spreken, maar ook dat ze gehoord worden.

Als het parlement instemt mag straks ook de stieffamilie van een overleden slachtoffer gebruik maken van het spreekrecht. Dat gaat niet alleen om stiefouders, maar ook om stiefbroers en -zussen.

Het kabinet introduceert ook een beperkt spreekrecht tijdens de tbs-verlengingszitting. Het slachtoffer kan zich uitlaten over de bijzondere voorwaarden die aan de voorwaardelijke beëindiging van tbs met dwangverpleging kunnen worden verbonden. Die kunnen direct van invloed zijn op het slachtoffer. Zo kan een gebieds- of contactverbod van belang zijn om ongewenste confrontaties tussen het slachtoffer en de tbs’er te voorkomen bij terugkeer in de maatschappij.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie