De raad oordeelt echter wel dat de deken vooraf geen spreekverbod kan opleggen aan een advocaat. Hij had dus niet van Meijering mogen verlangen, zoals Henrichs wel had gedaan, geen commentaar te geven op en naar aanleiding van een televisie-uitzending van RTL Boulevard over de zogenaamde Holleeder-tape.

Op die tape beschuldigt verdachte Holleeder advocaat Ficq, kantoorgenoot van Meijering en destijds advocaat van de veroordeelde crimineel Soerel, van bedreiging via Holleeders toenmalige advocaat Franken. Op de dag van de uitzending van RTL Boulevard publiceerde het kantoor van Meijering via Twitter een verklaring van Soerel. Na de uitzending was Meijering te gast bij de talkshow Jinek.

Vrijheid van meningsuiting

Volgens de Amsterdamse deken had Meijering dit niet mogen doen. De raad beslist echter dat de vrijheid van meningsuiting, die ook voor advocaten geldt, meebrengt dat een advocaat geen spreekverbod vóóraf kan worden opgelegd. In een noodsituatie zou dit anders kunnen zijn, maar daarvan was hier volgens de raad geen sprake.

Volgens de raad valt Meijering wel te verwijten dat hij bij Jinek uitspraken heeft gedaan over een gesprek dat hij en Ficq met de deken hebben gevoerd. Meijering had zich moeten realiseren dat wat hij van de deken over Franken had gehoord vertrouwelijk was. De uitspraken van Meijering, die erop neerkomen dat de verklaring van Franken Ficq zeker zal vrijpleiten, zijn bovendien onjuist. De raad vindt om die reden een waarschuwing op zijn plaats.

Lees hier de volledige uitspraak

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie